Skrivbordssjukan

Skrivbordssjukan

Elever och studenter, oavsett vilken skola de går på eller vilket ämne de läser, spenderar en stor del av sina dagar hukandes över sina böcker. Detta innebär att de löper precis samma risker för rygg- och nackont som folk som arbetar på kontor, vilket kan leda till men för livet om man inte är försiktig. Det finns även många andra nackdelar med detta stillasittande liv, som till exempel övervikt, förtvinade muskler, musarm och något som brukar kallas skrivbordssjukan. Det finns till och med forskare som bestämt hävdar att man löper 40% högre risk att dö i förtid om man lever ett mycket stillasittande liv. Om man har föresatt sig att plugga till högskoleprovet bör man därför vara medveten om detta och vidta ett antal åtgärder som gör skrivbordslivet till en enbart positiv upplevelse.

Symptom på olika skrivbordssjukor

Många människor som vid något tillfälle i sitt liv varit ovanligt stillasittande har upplevt ett antal oroande symptom som kan synas vara allvarligare än de egenligen är. När man talar om skrivbordssjuka så brukar man egentligen mena två helt olika fenomen som dock båda orsakas av att man spenderat timmar och dagar i en hukande och/eller sittande ställning,

Den första formen brukar yttra sig som en värk i sidan, alldeles nedanför revbenen på höger sida. Till en början kan den yttra sig som en enklare kramp som snabbt går bort om man sträcker på sig men med tiden kan den bli en allt mer ihållande värk som till och med kan upplevas som molande. Eftersom det handlar om området nära lever, tarmar och mage är det många som oroar sig för att det kan vara tecken på cancer eller skrumplever, men sanningen är mycket mer simpel. Det handlar nämligen om en specifik nerv som man klämmer åt när man sitter lite framåthukad och om man ständigt trycker på den börjar den göra mer eller mindre permanent ont. Lösningen är så enkel som att man sitter mer rakryggad liksom ställer sig upp och rör på sig en eller flera gånger i timmen.

Den andra formen av skrivbordssjuka brukar börja med enklare domningar i något finger, oftast lillfingret, Så småningom sprider sig dessa domningar till ringfingret eller resten av handen och med tiden blir det en slags permanent domning där man nästan förlorar känseln i området. Detta upplevs som mycket obehagligt för den drabbade, lite som att ha fått en bedövningsspruta som inte går över, och många tror att de fått någon nevrologisk sjukdom som Parkinsons eller MS. Återigen är förklaringen mycket enkel. Vi har en nerv i armbågen som är lätt att klämma till när armen är böjd. Om man lutar sig mot armbågen eller sover med böjd arm börjar domningarna och det finns till och med speciella skenor man kan köpa på apoteket för att sova med rak arm medans problemet håller i sig.

dante