Hållning i liggande läge

Hållning i liggande läge

Att hålla kroppen i ett korrekt läge är inte enbart viktigt i ett stående och sittande läge, det är minst lika viktigt för kroppen att hållas korrekt i ett liggande läge. När en person ligger ned går det att styra hållningen. Svårare kan det vara när en sover, då är det inte lika lätt att inverka på hur kroppen vänder och vrider sig.

Den sovande kroppen

Ett tecken på att kroppen är i ett felaktigt läge när den sover är när det smärtar i olika delar av kroppen. Sover kroppen för länge i sidoläge kommer det till slut göra ont i sidan vid vändning, kroppen kan även kännas stel. Sover en istället på mage kommer det göra ont i höfterna om magliggande har varit för lång tid än optimalt.

Hur smärtan och stelheten visar sig är olika från person till person, några klarar av att vara i ett läge under längre tid än andra. Det bästa för kroppen är att skifta position regelbundet. Det bör ej vara över en timme i samma position, då kommer det ge olika obehag på kroppen. Organen och belastning på kropp skall varieras ständigt över hela dygnet.

dante