Större arbetsglädje och energi för arbete vid datorn

Större arbetsglädje och energi för arbete vid datorn

Sekreterare som arbetar på kontor eller i en reception sitter eller står mycket framför datorn. Många arbetar idag även hemifrån med mycket stillasittande. Eftersom arbetet ofta är ensidigt medför det en belastning på kroppen som kan orsaka smärta i axlar, rygg och handleder och detta minska arbetsglädjen.

Målsättningen med ergonomi är att utforma arbeten som är anpassade till människan. Arbetstillfredsställelsen ökar då och mindre misstag begås.

Det är viktigt att tänka på sin hälsa

Det är inte bra att bara sitta när man arbetar utan man ska även stå ibland. För att må bra och trivas på sin arbetsplats är en viktig aspekt att skrivbordet är höj- och sänkbart, stolarna bör vara ergonomiskt utformade med arm- och nackstöd, justerbara och lätta att ställa in.

Utforma din egen arbetssituation

Det ska finnas kompletterande hjälpmedel som kan vara behövliga för det arbete som ska utföras vid datorn exempelvis ett handreglage i utbyte mot en fotpedal, en datormus istället för rollermouse eller en ergonomisk matta att stå på.

Pausgymnastik

Det är viktigt att inte sitta still för länge utan ta ofta pauser. Då är pausgymnastik något som är bra att ägna sig åt. Små minipauser på 2 minuter en gång i halvtimmen eller minst en gång på förmiddagen och en gång på eftermiddagen för att växla muskler och byta rörelse är välgörande. Det finns stretchövningar som man kan följa på olika kanaler på webben.

Så sätt igång och rör dig en stund, du får mer energi och blir gladare, tankeförmågan och minnet förbättras.

Exempel på övningar som du och dina arbetskamrater kan göra

  • Sträck upp armarna mot taket och böj huvudet och ryggen bakåt
  • Sträck ut armarna åt sidorna
  • Gör axelrullningar som är bra för axelleden och skuldrorna
  • Jogga på där du står en stund och öka takten allteftersom
  • Böj dig ner och upp igen omväxlande

Dessa övningar blir som en energikick och kommer efteråt att locka till skratt som också bidrar till hälsa och friskhet.

Motionera även på fritiden, det sätter igång blodcirkulationen och ökar syresättningen i kroppen.

dante