Seniorhälsa

Seniorhälsa

När du blir äldre och kommer i pensionsåldern är det väldigt viktigt att du håller igång fysiskt för att kroppen ska må bra. Men det är även viktigt att ta hand om den psykiska hälsan. Ekonomin förändras när du blir pensionär vilket kan påverka ditt psykiska mående. För många blir det en stor skillnad i ekonomin och många äldre idag har en väldigt låg ekonomisk standard. När det inte finns lika mycket pengar att röra sig med kan det vara bra att se över ekonomin. Ett sätt att fortfarande kunna göra olika aktiviteter för att du ska må bra men till ett billigare pris är att leta efter rabatter. På Hej Senior kan du hitta inspiration, erbjudanden och olika rabatter inom allt från mat och träning till resor och nöjen. Det är en gratis tjänst som är enkel att använda. Alla samarbetspartners är noga granskade för att du ska känna dig trygg att handla. Med rabatter kan du sätta lite guldkant på tillvaron som att träna på gym eller gå till frisören.

Styrketräning är det bästa för att bromsa kroppens åldrande

För att få kroppen att hålla så länge som möjligt har studier visat att styrketräning är mycket bra för att bekämpa kroppens åldrande. Genom att träna regelbundet med att lyfta lite tyngre vikter går det att motverka förlusten av muskelmassa, styrka och funktionalitet. Allt det som är bra att ha för att få en fungerande vardag som senior. Även gamla människor över 85 år kan få en positiv effekt av styrketräning. Att ha en bra muskelstyrka kan ge ett mer kvalitativt liv. Muskelmassa minskar också kroniska inflammationer som kan förvärra sjukdomar eller påverka risken att få nya sjukdomar.

Ta hand om knoppen och själen

Det är också viktigt som pensionär se över sitt psykiska mående. Depression sänker livskvaliteten. Det är lättare att ha en bra vardag om du befinner dig i hälsosamma miljöer. Umgås med likasinnade som ger dig något. En promenad mitt på dagen med en vän är perfekt för måendet. Om du mår psykisk dåligt är det ännu viktigare att ta hand om den fysiska hälsan. För att må så bra som möjligt är det viktigt att äta bra mat, träna, sova ordentligt och få tillräckligt med dagsljus. Dessa faktorer är avgörande om du känner dig stressad eller mår dåligt av andra saker. Har du inga fritidsintressen kan det vara bra att hitta några intressen för att må bra i tillvaron. Det finns många föreningar som anordnar aktiviteter, kolla vad som finns på din ort. PRO är pensionärernas riksorganisation där syftet är att mötas, hitta gemenskap samt finna glädje och livslust.

dante