Mindre ont med hälsosam design

Mindre ont med hälsosam design

Har du ont i händerna kan det vara bra att känna till att det finns många redskap som har en väldesignad och ergonomisk utformning. Det kan hjälpa till att minska påfrestningen på lederna som gör att du får ont, och även ge en större kraft i händerna.

Under en helt vanlig dag så använder vi händerna hela tiden och greppar olika redskap för att göra våra vardagliga rutiner. När man har ont i händerna kan det vara jobbigt och smärtsamt att göra det som man annars brukar göra, som att borsta håret, diska eller skära upp en frukt. Som tur är finns det redskap som är bra för de som har ont i händerna, allt ifrån tandborstar till osthyvlar. Det är enklare att greppa tandborstar med väldesignade handtag som är tillverkade med hälsa och ergonomi i åtanke.

Stort grepp ger bättre ergonomi

Med ökande ålder får många personer ont i händerna och en minskad förmåga att använda dem som förut. Det är också vanligt att sjukdomar som artros eller ledgångsreumatism gör att man får ont och blir stel och svullen. Det kan vara svårt att greppa saker med ett smalt grepp, till exempel en smal och rak tandborste eller en liten potatisskalare. Det är ofta lättare att greppa saker med ett stort grepp. Dels undviker du då att de svullna lederna böjs alltför mycket, dels kan du använda de stora starka musklerna i handen och underarmen när du greppar stort. Det ger mer styrka och avlastar de små fingerlederna.

Hitta ergonomiska redskap

Det kan vara en god idé att byta ut de redskap som du använder allra mest i vardagen till mer ergonomiska varianter. Köp en tandborste med ett väldesignat handtag, en ergonomisk diskborste, ett ergonomiskt tangentbord och en hårborste med skönt handtag och en bra längd. Många verktyg finns också i ergonomiska varianter, till exempel hammare och andra snickeriredskap.

dante