Dieter

Dieter

Idag finns det väldigt många olika dieter att lockas av, lockas i den mening att de människor som vill gå på diet har många att välja på. Det finns olika studier som visar olika saker. Några studier menar att det är bra att äta mest frukt och grönt, medan andra studier tror på en mer varierad kost där alla födoämnen ingår i en balanserad kost. Vad som är sant för var och en är upp till individen att avgöra, det finns ingen garanterad studie som fungerar på alla kroppar. Då alla kroppar är skapta olika med olika förutsättningar så vore det näst intill ett mirakel om en kur fungerade på alla.

Olika dieter

Exempel på olika så kallade dieter är soppdieten, tallriksmodellen, LCHF och LC.

Genom soppdieten skall enbart mixad mat ätas. Denna diet tror på en lättsmält kost och detta uppnås genom att mixa all mat och att blanda ut med mycket vätska. Då är matsmältningen som effektivast och näringsupptaget som bäst, säger forskarna bakom detta.

Tallriksmodellen är den modell som ligger längst bak i tiden. Med tallriksmodellen skall alla näringsämnen intas och detta genom ett jämnt intag av mat under dagen och ungefär lika mycket av alla ämnen. Sunt förnuft brukar detta summeras som.

LCHF är en kost där det äts minimalt med kolhydrater och ett högt intag av fett. Denna diet menar att energin kommer att tas från fettet vilket skall vara effektivare än när det tas från kolhydraterna. En viktnedgång har påvisats för vissa, men inte för andra.

LC är det sista exemplet. Vid LC skall det ätas lite kolhydrater och sedan en vanlig mängd av resterande födoämnen. Denna diet säger inget om högre fettintag, det är fettet som skiljer LC och LCHF åt.

dante